Oppaat

Toimiston akustiikka kuntoon – paranna työtilan äänimaisemaa akustoimalla

Toimistoissa työntekijöiden viihtyvyys ja yleinen työympäristön ergonomisuus ovat avainasemassa mukavan, ja ennen kaikkea tehokkaan toimistoympäristön luomisessa. Siinä missä ergonomiset ja nykyaikaiset toimiston kalusteet helpottavat työskentelyä ja lisäävät työntekijöiden omaa terveyttä, on myös toimiston akustiikan oltava kunnossa.


Epätoivottujen äänien aiheuttamat ongelmat tunnistetaan etenkin avokonttoreissa, joissa muilta työpisteiltä ja käytäviltä lähtevät äänet tai puhe koetaan erittäin häiritsevänä. Epätoivotut äänet laskevat työntekijöiden työskentelymotivaatiota sekä tuottavuutta; työpäivästä jopa 20-40 minuuttia saattaa kulua hukkaan pelkästään häiritsevien äänien ja kaikujen takia.*


Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että toimistojen tulisi olla hiirenhiljaisia. University of Chicagon tutkimusten mukaan luovuus pääse parhaimmilleen kevyen taustahälinän siivittämänä, kun taas tarkkuutta vaativa työ on parasta tehdä hyvin hiljaisessa tilassa. Toimistossa onkin syytä satsata erilaisiin tiloihin, erilaisilla vaatimuksilla.


Keskittymistä vaikeuttaa enemmän puhe jonka ymmärrät, kuin jonka satut vain juuri ja juuri kuulemaan. Kun äänet sulautuvat pehmeästi toisiinsa ja ympäristöön, ei ajatus herpaannu jokaisesta keskustelusta, jota huomaamatta alat seuraamaan. Akustiikan parantamisella pidetäänkin ennen kaikkea huolta työntekijöiden hyvinvoinnista sekä työskentelyn mielekkyyden kautta myös työn tuottavuudesta.

Avokonttorien akustiikka

Toimistojen suunnittelussa avoimet pohjaratkaisut mahdollistavat tilojen muunneltavuuden, työntekijöiden vuorovaikutuksen sekä kustannustehokkuuden. Tiimityöskentelyn ja työntekijöiden välisen vuorovaikutuksen paranemisen ohella tilassa vallitseva työrauha saattaa kuitenkin varsin usein joutua koetukselle.


On myös mahdollista, että aiemmin täysin eri käytössä ollut tila on sittemmin muutettu avokonttoriksi. Tila on saattanut olla tehdastila, tapahtumasali, tai ihan vain varastotila, jolloin kovia ääntä heijastavia pintoja löytyy paljon – suomeksi tilassa on kaikua. Tällaisessa ympäristössä hälinän kasvaessa on messuhallin äänimaailman ainekset, kun äänet eivät pääse imeytymään tukevasti rakennetun tilan sisällä.


Tiloja ei usein ole suunniteltu äänimaisema edellä. Monet työtilat, jotka eivät tule varsinaisesti studiokäyttöön heijastavat ääniä turhan paljon, moninkertaistaen niissä syntyvää meteliä. Kun käytössä on pintoja ja materiaaleja, joiden tehtävänä on kestää kulutusta, sekä olla helposti puhdistettavissa, ei akustiikalle jää perinteisesti paljoa tilaa. Ääniaalto heijastuu voimakkaasti pinnasta, joka on tasainen ja kiinteä.


Avokonttorissa on suositeltavaa kiinnittää huomiota akustiikkaan, kun suunnitellaan toimintaympäristöä. Mikäli tilaa vasta rakennetaan, voidaan rakentamisvaiheessa satsata pehmeään kokolattiamattoon, tai perinteisesti konttoreista tuttuun katon peittävään alaslaskettuun kattoon. Kannattaa kuitenkin huomioida, että alaslaskettu katto on akustiikan kannalta hyvä vaihtoehto, mutta visuaalisesti usein epämiellyttävä.

Mikäli tila on jo valmis, kannattaa huomio siirtää työpisteiden sijainteihin. Jos näet työkaverisi kasvot tarvittaessa omalta työpisteeltäsi, pystyt myös puhumaan selkeällä äänellä lyhyen matkan päähän. Mitä enemmän on mahdollisuuksia vastaavalle selkeälle, matalan äänentason kommunikoinnille, sitä vähemmän haitallista kaikua pääsee syntymään tilaan. Toisaalta, jos työkavereiden kanssa ei ole tarkoitus kommunikoida töiden ohessa, niin tällöin vastaavasti mikä tahansa este työntekijöiden välillä vaimentaa myös ääntä.


Kuinka toimiston akustiikkaan on mahdollista vaikuttaa?

Toimiston akustiikkaa voidaan parantaa helpoiten erilaisten akustiikkalevyjen avulla, joiden avulla äänien kaikuminen on mahdollista minimoida. Akustiikkalevyt- ja paneelit ovat erityisen suosittuja niiden helppokäyttöisyyden, ulkonäön sekä toimivuuden ansiosta. Akustiikkalevyjen helpon asennettavuuden ansiosta myöskään toimistotilan rakenteisiin tai sisustukseen ei tarvitse tehdä suurempia muutoksia. Markkinoilla on laadukkaita akustiikkalevyjä, joilla saadaan hyvä lopputulos myös jo valmistuneisiin rakennuksiin.


Yksittäisten akustiikkalevyjen lisäksi saatavilla on myös koko seinän peittäviä levyjä, joilla on mahdollista parantaa tilan akustiikkaa lähes huomaamattomasti. Koko seinän peittävä, omalla kuvalla tai kuviolla painettu akustiikkalevy poistaa suuristakin tiloista kaikua, samalla kohentaen tilan kuin tilan yleisilmettä. Kuvaseinät ovat erittäin suosittuja esimerkiksi neuvotteluhuoneiden, työhuoneiden sekä toimistojen seinillä niiden tehokkuuden ansiosta. 


Toimistotiloihin soveltuvia, ulkonäöltään kauniin yksinkertaisia akustiikkalevyjä löytää lukuisista eri koko-, sekä värivaihtoehdoista Vaimee Based -sarjasta. Mikäli toimistoon halutaan kuitenkin tuoda pala luontoa, soveltuu tähän tarkoitukseen erityisen hyvin Vaimee Natural Cover -sarjan aitojen luonnonpintojen ulkomuotoa jäljittelevät akustiikkalevyt.

Akustiikkataulut omalla kuvalla

Perinteisten akustiikkalevyjen lisäksi toimistoon on mahdollista sijoittaa omalla kuvalla painettuja akustiikkatauluja, joiden mitoituksen pääset valitsemaan jopa sentin tarkkuudella. Akustiikkatauluilla voidaankin tuoda esille kauniiden maisemien lisäksi myös esimerkiksi yrityksen logo tai markkinointigrafiikkaa, jonka kiinnittäminen seinälle parantaa toimiston ilmapiiriä niin visuaalisesti, kuin myös akustiikan kannalta. 

*Tuottava toimisto 2005 2004, 14

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *