Saadaksesi kaiken hyödyn irti audiolaitteistasi, on tärkeää panostaa tilan akustoimiseen. Olipa kyse kotiteatterista, musiikinkuunteluhuoneesta tai tavallisesti ihan olohuoneesta, tästä oppaasta saat neuvoja akustoimiseen.
Oppaassa käsitellään akustoinnin ja akustiikan perusteita. Tässä on käytännön vinkkejä kaikua poistavien akustiikkapaneeleiden sijoittamiseen huoneessa. Lisäksi tutkitaan tarvittavien akustointituotteiden määrää.
Kaikki tilat ovat erilaisia, eikä usein tilaa ole alusta asti suunniteltu äänentoistoa silmällä pitäen. Siksi oppaan neuvoja täytyy pystyä soveltamaan juuri sinun huoneeseen sopivaksi.
Vaikka erilaisia tiloja on paljon ja ratkaisuja voi olla äärettömästi, tämä opas on yksinkertainen. Opas on tehty siksi, että saisit hyvät lähtökohdat kotiteatterihuoneen, musiikinkuunteluhuoneen tai olohuoneen akustiikan parantamiseen.

Parempaa äänenlaatua akustoimalla tila
Poistamalla äänen heijastuksia tilasta, voit parantaa äänentoistojärjestelmäsi suorituskykyä ja tarkkuutta paljon.
Kallis kaiutinsetti ei pääse oikeuksiinsa, jos sitä kuunnellaan huoneessa jossa on huono akustiikka – eli yleensä huoneessa on liikaa kaikua tai sinne syntyy seisovia aaltoja. Hintava, yleensä useita tuhansia euroja maksava äänentoistojärjestelmä ei pysty parantamaan huoneen akustiikkaa. Kalleimpien kaiuttimien tarkkuus ja soinnin laatu menetetään, jos huoneessa kaikuu.
Toisaalta edullinen järjestelmäkin saadaan yleensä akustoinnilla kuulostamaan kohtuulliselta. Jos verrataan hyvin akustoitua tilaa jossa on huonot kaiuttimet ja huonosti akustoitua tilaa jossa on huippukaiuttimet, niin yleensä jälkimmäisessä kuunteluelämys on huonompi. Kaiutinvalmistajat toki markkinoivat hyvin suuntaavia kaiuttimia joihin tila ei vaikuta niin paljon, mutta suuntaavuuden tuoma etu on erittäin rajallista. Hyvästä suuntauksestakin saataisiin enemmän iloa irti akustoimalla…
Jos olet harkinnut viime aikoina päivityksiä kotiteatteri- tai muuhun kuuntelulaitteistoosi, harkitse uudelleen. Ehkä voisit saada enemmän rahoillesi vastinetta päivitämällä huoneen akustoinnin.

Akustoinnin ja akustiikan perusteet
Akustiikka tarkoittaa äänioppia. Yleensä puhekielessä akustiikka tarkoittaa tila-akustiikkaa ja tilassa olevaa kaikua. Akustointi tarkoittaa puolestaan lähes aina tilan vaimentamista siten, että kaiku eli äänen heijastukset vähenevät.
Jotta voisit paremmin soveltaa näitä ohjeita, tässä ihan muutama perus asia akustiikasta.
- ääniaalto heijastuu pinnasta joka on tasainen ja kiinteä
- heijastuminen tapahtuu siten, että ääniaalto ”kimpoaa” pinnasta pois samassa kulmassa kuin se tuli pintaan (pinnan normaaliin nähden)
- ääniaalto läpäisee ohuita pintoja paremmin kuin paksuja pintoja
- matalat taajuudet läpäisevät materiaaleja helpommin ja niitä on vaikeampi vaimentaa
- äänen heijastuminen havaitaan kaikuna – sama ääni kuuluu monta kertaa
- ääntä absorboivat eli ääntä imevät materiaalit estävät äänen kaikumista
- jälkikaiunta-aika tarkoittaa aikaa jonka aikana ääni vaimenee tilassa 60 dB – eli esim. 80 dB ääni vaimentuu 20 dB tasolle 2,5 sekunnissa, jälkikaiunta-aika on 2,5 sekuntia
- intensiteetti = ääniaallon teho pinta-alayksikköä kohden
Kaikuminen tilassa – miten ääni kaikuu ja miten sitä voi poistaa
Kaiuttimen idea on luoda ääniaaltoja, jotka välitetään ilman välityksellä kuuntelijan korvaan. Optimaalisessa tilanteessa ääni saadaan mahdollisimman puhtaasti ja ilman virheitä perille korvaan.
Kun tilassa kuunnellaan musiikkia kaiuttimilla, niin kaikki ääni ei tule suoraan kaiuttimesta korvaan. Osa äänestä suuntautuu muualle kuin kuuntelijaa kohti. Jos tämä muualle suunnattu ääni osuu kovaan ääntä heijastavan pintaan huoneessa, se heijastuu joko suoraan tai monen mutkan kautta lopulta kuuntelijalle. Koska ääni liikkuu ilmassa vain noin 330 metriä sekunnissa, tällä ääniaallolla kestää mutkien kautta huomattavasti pidempi aika kulkea perille kuuntelijan korviin. Kaikki kaiku ei tule kuuntelijalle monen mutkan kautta, vaan suoraan yhdestä pinnasta. Tällöin kaiku ei tule kovin suurella viiveellä, mutta tarkka korva erottaa myös tämän kaiun.
Tätä jälkimmäistä suoraa kaikua kutsutaan varhaiseksi heijastukseksi eli ensiheijastukseksi. Heijastuksen intensiteetti on yleensä kaikista heijastuksista voimakkain. Mutta sillä on yleensä myös lyhin matka kuuntelijan korvaan, joten vaihe-ero jää pieneksi.
Lähes kaikissa äänentoistojärjestelmissä on syytä poistaa ensiheijastukset. Suorakaiteen muotoisesta kuuntelutilasta niitä löytyy 10 kappaletta. Kuhunkin pisteeseen on syytä asetella akustiikkapaneelia tappamaan ääniaalto, jotta se ei voi kaikua pinnasta kohti kuuntelijaa. Akustoimalla ensiheijastukset saadaan äänentoiston tarkkuutta parannettua merkittävästi.

Ensiheijastusten akustointi vaikuttaa myös toiseen kaikujen luokkaan eli jälkikaiunta-aikaan. Jälkikaiunta-aika tarkoittaa sitä aikaa, miten pitkään ääniaallolla kestää vaimentua 60 dB kimpoillessaan tilassa ympäriinsä. Mitä enemmän kovia ja heijastavia pintoja tilassa on, sitä pidempi on myös jälkikaiunta-aika. Musiikinkuuntelija haluaa pienentää tätä jälkikaiunta-aikaa sopivammaksi. Hyvä jälkikaiunta-aika on alle 1 sekunti. Tätä voidaan pitää ehdottomana maksimi aikana. Studioissa käytetään alle 0,5 s rajoja. Ei ole syytä yleensä tavoitella alle 0,5 s aikaa, sillä huoneessa saa olla myös sopivalla tavalla sointua täydentämään musikaalista tai teatraalista nautintoa.
Näin sijoittelet akustiikkalevyt huoneeseen
On syytä kiinnittää jonkin verran huomiota akustiikkalevyjen sijoitteluun. Älä kuitenkaan pelkää, tämä ei ole ydinfysiikkaa. Olohuoneesi ei räjähdä, vaikka sijoittelet yhden paneelin vähän huonosti. Saat silti akustiikkapaneeleista parhaan hyödyn, kun sijoitat ne oikein. Yleensä akustiikkalevyt ovat niin suuria, ettei esimerkiksi ensiheijastusten peittäminen paneelilla ole vaikeaa.
Koska ensiheijastusalueiden vaimentaminen vähentää myös jälkikaiunta-aikaa, aloitetaan akustointiprojekti yleensä akustoimalla juuri ensiheijastukset pois. Saat huoneessa olevien ensiheijastuspisteiden sijainnin selville joko laskemalla tai peilin avulla. Ensiheijastuspisteet ovat kuuntelijan korvien ja kaiuttimien välissä. Vain kaksi ensiheijastuspistettä jää kuuntelijan pään taakse.
Yksinkertainen neuvo ensiheijastuspisteiden sijainnin selvittämiseen on vanhanaikainen peilitekniikka. Mene istumaan kuuntelupaikalle. Käske avustajaa liikuttamaan peiliä sivuseinissä siten että peili on seinänsuuntaisesti. Kun voit nähdä peilistä kaiuttimen, siinä kohdassa on ensiheijastuspiste. Muista selvittää pisteiden kohdat myös lattiasta ja katosta. Ohessa olevasta kuvasta selviää ensiheijastuspisteiden sijainti mallihuoneessa. Violetti pallura on ensiheijastuspiste.

Jälkikaiunta-aika alas
Huoneesta saadaan poistettua jälkikaiunta-aikaa yksinkertaisesti lisäämällä ääntä vaimentavaa materiaalia. Voit taputtamalla käsiäsi yhteen arvioida tilan kaikumista. On suositeltavaa suorittaa myös mittaus, jos mahdollista.
Paljonko akustiikkalevyä riittää?
Yleensä enempi on parempi näissä hommissa. Nyrkkisääntö on, että 30-60 % koko huoneen pinnoista (kaikki pinnat, eli lattia, katto, seinät) täytyy olla ääntä vaimentavaa materiaalia. Voit laskea vaimentavaksi materiaaliksi myös sohvan, verhot ja maton. Niitä kannattaakin käyttää hyödyksi tilan akustoinnissa. Akustiikkapaneeleita voit sijoitella taktisiin paikkoihin, kuten ensiheijastuspisteisiin joista olikin jo paljon puhetta.
Hyviä tuotteita akustointiin
Akustiikkataulu.fi myy hyviä tuotteita tilojen akustointiin. Niiden avulla saat paljon kaikua pois, mutta saat pidettyä tilan tyylikkäänä.

Tässä muutama ehdotus sinulle akustoivaksi materiaaliksi.
Näppärä Vaimee Based S -paneeli
Se on kätevä paneeli, jossa on valmiina kiinnitystarrat. Erityisesti valkoinen väri on suosittu, koska se sulautuu hyvin valkoiseen seinämateriaaliin.
Puukuvioinen Vaimee Natural Cover -akustiikkapaneeli
Natural Cover -paneelit ovat suosittuja, koska niissä on erittäin hieno ulkonäkö. Saatavilla neljä erilaista väriä. Myydään yksittäin ja 3 kpl paketeissa.
Akustiikkataulu omalla kuvalla
Omalla kuvalla painettu akustiikkataulu on tyylikäs ja persoonallinen vaihtoehto akustiikan parantamiseen. Kuvahan voi olla sitten vaikka itse otettu, kuvapankista luvan kanssa ladattu maisemakuva tai vaikka tutun taiteilijan tekemä piirustus.
Kokonainen akustoiva kuvaseinä
Tämä on ehkäpä villein ratkaisu mitä omaan kotiin voi hankkia. Kokonainen seinä (tai sen osa) peitetään asiakkaan toivomalla kuvalla tai graafisella kuviolla. Aihe voi olla vaikka avaruus, abstrakti, luonto tai mitä hyvänsä. Akustoivat seinät tehdään mittatilauksena eikä niillä ole maksimikokoa.
Toivon että sait tästä oppaasta hyötyä. Jätä kommentti, jos sinulla on ideoita tai parannusehdotuksia. Erityisesti minua kiinnostaisi kuulla, millaisesta aiheesta sinä tekisit akustoivan taulun tai seinän?