Oppaat

Kodin akustointi parantaa yleistä viihtyvyyttä – valitse sopiva akustiikkalevy kotiin

Kodin akustointi parantaa yleistä viihtyvyyttä

Akustiikkalevyjä on pidetty usein ainoastaan julkisten tilojen, kuten toimistojen sekä kauppakeskusten ratkaisuina kaikumisen ja äänten sekamelskan ehkäisemiseksi. Viime aikoina akustiikkalevyjen hankkiminen yksityiskoteihin on kuitenkin kasvanut huimasti etenkin kotiin ostettavien äänentoistojärjestelmien sekä nykyaikaisen rakennustyylin ja minimaalisen sisustamisen johdosta. 

Akustiikkalevyjen ansiosta asumisviihtyvyyttä saadaan parannettua kotona varsin pienin muutoksin, ilman suuria remontteja tai kalliita investointeja. Akustiikkalevyt saadaan asennettua niin kodin rakennusvaiheessa, kuin myös jälkikäteenkin tehden niistä erittäin helpon ratkaisun ikävän kaikuhaitan ratkaisemiseksi. 

Äänien ja puheen kaikuminen alakerrasta yläkerran makuuhuoneisiin voidaan pitää todellisena ongelmana etenkin yöaikaan, jolloin hiljainen television ääni tai lemmikin tepastelu kaikuu ikävästi makuuhuoneeseen saakka. Joskus kaiun ansiosta myös tavallinen hiljainen keskustelu saattaa kantaa uskomattomia matkoja kodin kivi- ja lasiseiniä pitkin, eikä television uusi kotiteatterijärjestelmäkään pääse oikeuksiinsa epäselvästi ja luonnottomasti kaikuvan äänen takia. 

Akustiikkalevy voi olla värikästä tai kuviollista, ja se voi peittää koko seinän tai osan siitä

Osasyynä nykyajan rakentaminen

Yhtenä osasyynä kotien kaikumisen yleistymiseen voidaan minimalistisen sisustustyylin lisäksi pitää myös nykyajan korkeaa ja avaraa rakennustyyliä. Etenkin modernit ja tyylikkäät kivi- ja lasipinnat eivät ime juuri lainkaan ääntä, vaan päinvastoin voimistavat sitä äänen näin kaikuessa yhä avarammalle kodin rakenteissa. 

Aikaisemmin myös sisustuksessa suositut materiaalit aina seinäryijyistä runsaisiin verhoihin pehmensivät ja poistivat kaikuisuutta loistavasti, näihin törmätessä nykyajan minimalistisessa sisustuksessa kuitenkin varsin harvoin. Minimalistisessa sisustustyylissä kalusteiden vähyys johtaa väistämättä kodin suurien tilojen kaikumiseen. 

Akustiikkalevyjen sijoittaminen kotioloissa

Kodin akustoinnissa erityistä huomiota tulee kiinnittää korkeisiin tiloihin, kuten korkean olohuoneen sisäkattoon. Mikäli akustiikkalevyjen sijoittaminen sisäkattoon osoittautuu kuitenkin liian vaikeaksi esimerkiksi kaarevan tai pyöreän muodon takia, on levyjä mahdollista asettaa myös kodin seinäpinnoille akustiikkataulujen muodossa. 
Kodin katto- tai seinäpintoja ei kuitenkaan tarvitse peittää kokonaan, sillä jo muutama akustiikkalevy luo valtavan, ihmiskorvalla huomattavan eron. Tietyissä huoneissa, kuten kodin elokuva- tai musiikkihuoneessa on akustiikkalevyjä kuitenkin mahdollista asentaa niin seinille kuin kattoonkin parhaan mahdollisen akustiikan takaamiseksi. Myös suuriin huoneisiin, kuten korkean katon omaavaan olohuoneeseen voidaan akustiikkalevyjä sijoittaa sekä kattoon että seinälle. Kokonaisvaltaisesti pienempään ja matalampaan olohuoneeseen voi muutaman akustiikkalevyn sommitteleminen seinälle tuoda puolestaan riittävän avun. 

Yksittäisten akustiikkalevyjen sijasta voidaan suurille seinäpinnoille valita myös akustoivia kuvaseiniä, jotka yhdessä oman painatuksen kanssa muodostavat osan kodin sisustusta. Akustoivat kuvaseinät on mahdollista teettää tarkkojen mittojen mukaan, jolloin niitä on lähes mahdotonta erottaa esimerkiksi makuuhuoneen seinältä. 
Akustoivan seinän ominaisuudet sopivat täydellisesti myös kotioloihin niiden tarjotessa isku-, sekä hankauskestävyyttä yhdessä laadukkaan ja terävän kuvan kanssa.

Kauniilla kuvalla painettu akustiikkalevy on erinomainen yksityiskohta sisustuksessa

Akustiikkataulu omalla kuvalla

Akustiikkalevyjen värivalikoiman kasvaessa vaihtoehdoiksi on muodostunut myös omasta kuvasta tehdyt akustiikkalevyt- ja taulut. Mittatilauksena valmistettuihin tauluihin voidaankin siis valita luontoteeman, klassikkomaalauksen tai esimerkiksi oman lemmikin kuvan väliltä tuoden näin akustiikkalevyt osaksi sisustusta. 
Akustiikkatauluun painettava teos voi olla lähes mitä tahansa – valokuva, tekstiä, grafiikkaa tai esimerkiksi taidetta. Akustiikkatauluissa pääset visuaalisen ilmeen lisäksi vaikuttamaan myös taulun kokoon jopa senttimetrin tarkkuudella, saaden näin taulusta juuri sellaisen kuin haluat.

Akustiikkalevyjen kiinnitys sujuu käden käänteessä

Akustiikkalevyjen kiinnitys onnistuu ilman suurempia remontteja, tai muun sisustuksen vaihtamista. Akustiikkataulu.fi-verkkokaupan valikoimasta löytyy kaksipuolisen vaahtoteipin lisäksi myös vahvaa liimaa, jolla akustiikkalevyjen kiinnitys onnistuu kotioloissakin helposti mutta varmasti. 

Kaksipuolisella teipillä akustiikkalevyn kiinnitys onnistuu niin kipsilevy-, betoni-, lasikuitu-, tapetti-, metalli- kuin puuseinääkin vasten. Teippi ei poistettaessa jätä jälkeensä liimatahroja, eikä oikein asennettuna vahingoita kodin seinäpintoja. Akustiikkalevyt onkin siis helposti poistettavissa esimerkiksi muuton yhteydessä. 

Akustiikkalevyjen kiinnitysliimalla levyjen kiinnittäminen onnistuu helposti ja nopeasti, ollen kuitenkin hieman varmempi ratkaisu kaksipuoliseen teippiin verrattuna. 

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *